Thursday 21 August 2014

HISTOIRES DE PARFUMS MIRISI: 1889, 1804, 1969 EDP



Htjela sam danas pisati jedan drugi post. O mojim čokoladnim parfemima. Kako sam krenula fotografirati 1969 prevagnulo je da ću ipak pisati o HdP kući i njihovim mirisima koje imam.


HdP parfemi iznenađuju svojom kvalitetom. Napravljeni su vrhunski i izazivaju poštovanje. Oni s pravom prizivaju misli koje ih smještaju u glavi u posebno mjesto u kojem njegujemo svoju ljubav prema umjetnosti. Upravo su odmjereni, nisu pretjerani, a nisu ni među bezimenima koji isplivaju na površinu za pet minuta slave. Imaju odlike onoga što se pamti, dugo i sa istom strasti. Posebni su.
Ja u svojoj mini kolekciji imam mirise pod nazivima (točnije godinama): 1804, 1889 i 1969. Pripadaju kolekciji mirisa koji su posvećeni važnim povijesnim figurama ili godinama koje su obilježile neko važno društveno razdoblje. Nedavno je predstavljena i nova kolekcija HdP mirisa posvećena operama. Zanimljivo. Nadam se da će doći kod nas i ti novi parfemi da ih isprobam. 
HdP parfema ima za kupiti u Hrvatskoj. Ne mogu sada u kunu reći koliko koštaju, ali ovako je nekako bilo: 60 ml oko 660 kn, a 120 ml nekih 1100 kn. 




HISTOIRES de PARFUMS: 1889 MOULIN ROUGE

Najdraži mi je ovaj od ova tri. I trenutno moj najdraži miris općenito.
Nedavno smo sestra, prijatelj i ja bili u kazalištu i ja sam nosila ovaj miris. I sestra me pita da koji je to, da joj miriši na prašnjave, crvene kazališne zastore. Upravo da. Neki parfemi su pudrasti, ovaj je prašnjav. Ali na čist način. I znam što ga pročišćava. Na samom njegovom početku osjetim miris octa. Jako neobično.

Otvaraju se zastori. 
Pozornica. 
Prazna. 
Spušta se na nju tamnosmeđi drveni pod. Dolaze iz različitih smjerova jedan muškarac i jedna žena. On nosi posudu sa octom pomiješanog s vodom i veliku krpu, ona dolazi praznih ruku. 
On razlije ocat po podu, pa oboje kleknu. Zajedno, držeći rukama jednu krpu sporo, sporo operu podlogu. Zatim legnu jedno pokraj drugoga. 
Ona na sebi ima crnu, dugačku haljinu. On joj se približi i zavuče ruku ispod nje. Vode ljubav potpuno obučeni i skladno obuzeti jedno drugim. 
Teški, crveni zastori stogodišnjeg kazališta zatvaraju se.
Ljudi, zbunjeni i uznemireni, ustaju se u svojim ložama. Stilizirane stolice obrubljene mat zlatnom bojom zaškripe preglasno. 
Zar je ovo cijela predstava? Zar je ovo kraj? 
Nije dragi moj. Kraj predstave je početak pravog teatra. 
Sve žene sjedaju, svi muškarci stoje. Sve žene uzimaju svoje večernje torbice i vade ogledalce i ruž crvene boje. Sve ga nanose na poluotvorene usne sporo, sporo. Svi muškarci gledaju ih u odrazu ogledala. 
Miris prašine uzburkane pomicanjem zastora, miris tijela punih želja, miris octa koji hlapi sa svježe opranog poda miješa se sa mirisom omekšane šminke pod utjecajem sparne topline samog prostora. To sve kada se spoji, nastaje miris 1889 Moulin Rouge. 
A muškarci još stoje? Da. Oni ne pripadaju ovom mirisu. Ali ga žele okusiti. Žele mu se zavući pod nabore. Usukati u međuprostor topline. Topline žene.
Ova predstava zove se ŽENA. 


Na kutiji pišu ove note: 
gornje note: cimet, šljiva, mandarina; srednje note: ruža, pelin; baza: iris, pačuli, mošus.



HISTOIRES de PARFUMS: 1804 GEORGE SAND

Parfem posvećen George Sand (A.L. Aurore Dupin), francuskoj književnici iz devetnaestoga stoljeća.
1804 je miris ananasa. Svježina koju širi ovaj miris naprosto osvaja. Zrači radošću. Kao proljetni dan je. Ja osjetim boje u njemu. Žutu, tirkiznu i svijetlo zelenu. Dobila sam stvarno puno komplimenata za njega. Ljudi vole osjetiti i biti blizu sreći i lakoći. Ako ju udahnu, nasmiješe se. Pogledaju u bijelo nebo, pogledaju u krošnju drveta čije listove miluje blagonakloni povjetarac, pa pogledaju jedni druge, još jednom se nasmiješe i pomisle: ovo je jedan jako dobar dan. 
1804 je nenametljiv, ali primjetan miris. Dnevni miris. Ja ga volim nositi na posao. I stvarno mi uljepša dan kada ga nosim. Jako je pozitivan. Najviše se osjeti ananas, no ne iskričavo, ublažen je mirisom tople vanilije i bijelim, nježnim cvijećem.


Note po kutiji :):
gornje note: ananas, gardenija, breskva; srednje note: jasmin, ruža, đurđice, muškatni oraščić, karanfilić; baza: mošus, vanilija, benzoin, pačuli, sandalovina.



HISTOIRES de PARFUMS: 1969 PARFUM DE REVOLTE

Vrlo zanimljiv spoj breskve i čokolade. Negdje u pozadini kao i da osjetim ružu i još slabije kavu. Kako vrijeme prolazi, breskva i čokolada se počinju stapati sa mirisom mošusa. Neobičniji malo miris, no vrlo lako nosiv. Nije zamoran, nije pretežak, nije prejak, jako je postojan, postojan i postojan. Sva tri HdP parfema jako dugo traju na meni, a pogotovo na odjeći. Cijeli cjelcasti dan.
Kažu parfem bunta. Slobodne ljubavi. Neka im bude. Meni nije baš toliki buntovnik. Više je fin i jestiv. Primjetila sam jednu kiselkastiju crtu u njemu. Možda je to do breskve i ruže.
Često nosim ovaj parfem. Nosi u sebi određenu toplinu zimskih parfema, ali kao i gornja dva koja sam opisala, također je i blag. Zato je meni 1969 dnevni parfem za toplije vrijeme. 


Note:
gornje note: breskva; srednje note: ruža, bijelo cvijeće, kardamon, karanfilić; baza: mošus, pačuli, kava, čokolada.




Počela sam post spominjući kako sam imala namjeru pisati o mojim čokoladnim parfemima, ali sam se predomislila. Opet sam se predomislila. Neću nešto naširoko, ali spomenut ću još dva parfema koja volim, a koji mirišu čokoladno. No ova dva su mi pravi zimski parfemi. Dosta su teži od 1969. 


Radi se o parfemima Comptoir Sud Pacifique: Amour de Cacao EDT, dosta teškom i prefinom mirisu kakaa, naranče i vanilije, te o kultom kako tvrde muškom mirisu Thierry Mugler: A*Men EDT. Kako opisati A*Men. Kompleksan je. Iako ja ne vidim da se spominje da ima čokolade, ja ju osjetim. Gurmanski, drvenasti miris pomiješane karamele, čokolade, meda, vanilije i mlijeka. Ne volim baš to svrstavanje mirisa pod muški je ili ženski. To ne postoji. Ja sebi kupujem parfeme vođena samo mišlju da li mi se sviđaju na meni ili ne. 




2 comments:

  1. totalno si u pravu za 1804 i 1889 !!!! JBT SAVRSENI SU !!!!!

    ReplyDelete